Sfințire de casă parohială și socială la Parohia Sf.Arhangheli din Cozia

Evenimente Iunie 29, 2022

Pe data de 25 iunie, Preasfințitul Părinte Nechifor Botoșăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit casa parohială și cea de prăznuire a Parohiei Cozia, împreună cu Pc. Protopopop al protopopiatului II Iași, Pr. Marius Daniel Profir, alături de un sobor de peste treizeci de preoți.

         Evenimentul a început cu slujba Sfintei Liturghii oficiată la Biserica „Sf. Arhangheli” a Parohiei Cozia. Actul de sfințire a fost citit de Părintele Protopop al Protopopopiatului II Iași, Pr. Marius Daniel Profir arătând pe cei care au contribuit la reparațiile capitale făcute: „ (...)Casa parohială a fost reparată cu contribuția Părintelui Paroh, prin contribuția enoriașilor și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Comunei Costuleni, prin bunăvoința domnului primar Mirică Dodan”.   

          Preasfințitul Părinte episcop a rostit un scurt cuvânt despre semnificația sfințirii casei parohiale și sociale, asemănând-o cu taina Botezului: „Sfânta Liturghie este slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții, dar astăzi este și de mulțumire pentru lucrări care s-au săvârșit, și sunt pregătite pentru sfințire, pentru că în biserică am învățat să binecuvântăm fiecare început pe care îl avem, începând cu botezul prin care cel ce se naște din proprii părinți se naște în Împărăția Cerurilor. Și nu este doar o binecuvântare a fiecărui început de viață, ci și un  legământ pe care pruncul îl face prin cuvântul nașilor săi, că va asculta cuvântul lui Dumnezeu. (...) Nu întâmplător, de câte ori, în cadrul Sfintei Liturghii, și nu numai la Sfânta Liturghie, rostim Crezul, o sinteză dogmatică a Bisericii noastre, spunem că mărturisim un botez spre iertarea păcatelor,  Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. În această așteptare, care nu este o așteptare pasivă, ci una în care lucrăm, botezul apare ca o mărturisire. Așadar slujba Botezului, nu este doar o binecuvântare a unui început, ci o naștere din nou. Și cele pe care le sfințim sunt nu doar o binecuvântare a lor, ci sunt afierosite lui Dumnezeu (...) și prin toate acestea se sfințește însăși viața noastră. Atunci când păzim cele pe care le binecuvântăm în sfințenia lor, și viața noastră însăși, atunci Domnul păzește pașii noștri!” .  

         La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte episcop a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, hirotesirea întru iconom stavrofor a Părintelui Cătălin Robert Cojocaru. După acordarea unor distincții de vrednicie persoanelor ce au contribuit la lucrările de reabilitare a urmat apoi slujba de sfințire a casei sociale, mai întâi, apoi a casei parohiale.