Seară duhovnicească despre „Importanța și folosul rugăciunii obștești, din biserică” la Parohia „Sfinții Voievozi” din Moșna

Evenimente Aprilie 2, 2023

            În ziua de 2 aprilie, după-amiază, la parohia „Sfinții Voievozi” din Moșna, Protopopiatul Iași II s-a desfășurat slujba Sfântului Maslu împreună cu o seară duhovnicească având ca invitat pe Pr. Asist. Univ. Dr. Liviu Petcu „Importanța și folosul rugăciunii obștești, din biserică”.

               Prezenți la eveniment au fost atât preoți din Cercul misionar „Sf.Ier.Spiridon” cât și din parohii din apropiere fiind prezenți un număr mare de credincioși. La finalul Sfântului Maslu, Părintele Asist.Univ.Dr. Liviu Petcu „Importanța și folosul rugăciunii obștești, din biserică”, începând cu semnificațiile rugăciunii: „Atunci când Adam și Eva au fost izgoniți din Rai, Dumnezeu le-a dat ceva ca să poată ține legătura cu El: Le-a dat rugăciunea. Evagrie Ponticul, un părinte al Bisericii a definit rugăciunea ca fiind unirea minții sau unirea omului cu Dumnezeu. În rugăciune ne unim cu Dumnezeu și astfel unindu-ne cu El devenim ca El. Sfinții Părinți numesc rugăciune a maica virtuților, pentru că noi fiind uniți cu Dumnezeu devenim ca El, devenim iubitori mai iertători, mai milostivi, mai drepți, mai curați, mai curați la suflet, adică devenim așa cum este Dumnezeu. Evagrie Ponticul mai spune că rugăciunea este lucrarea demnă de vrednicia minții sau cea mai bună și mai curată întrebuințare a ei.”

           Părintele Profesor a accentuat apoi faptul că este foarte importantă participarea noastră la Sfânta Liturghie: „Cât de importantă este Sfânta Liturghie pentru noi creștinii, pentru că în timpul ei se coboară Duhul Sfânt, și preface pâine și vinul în Trupul și Sângele Domnului. În timpul Sfintei Liturghii ne unim cu Dumnezeu. Eu îi întreb pe cei care vin la spovedit dacă participă la Sânta Liturghie cu regularitate. De multe ori zice omul că vine, dar nu vine cu regularitate. Și le explic faptul că este un mare păcat să nu stai două ore, de la nouă la unsprezece să oferi timp pentru suflet. Imaginează-ți cât timp oferi pentru trup. Șase zile numai cât timp pierdem prin supermarketuri, și alte locuri. Era odată un om pe care l-am văzut la coafor și a stat acolo două ore și jumătate. Petrecem așadar atât de mult cu astfel de ocupații și măcar două ore nu putem da lui Dumnezeu. La început trebuie să te silești pentru că diavolul ne dă orice gând să nu dăm timp lui Dumnezeu, numai să nu venim la Biserică. Cum spunea Sf. Ioan Scărarul: Când vine vremea rugăciunii, dimineața, seara, duminica dimineață și tu te găsești făcând orice altceva decât rugăciune ești batjocurit de draci. Aceștia ne dau orice fel de gânduri, chiar și să facem fapte bune doar să ne răpească rugăciunea.”

               La final, Părintele paroh Cristian Irimia a mulțumit Părintelui conferențiar și a subliniat învățătura principală desprinsă din cuvântul rostit: „Ne-a plăcut de fiecare dată să îl ascultăm și de aceea am insistat ca Postul acesta să îl avem în mijlocul nostru. Părintele spune de fiecare dată multe lucruri într-un timp relativ foarte scurt. Ne-a vorbit despre importanța dar și despre folosul venirii la Biserică. Noi am învățat astăzi că sfintele slujbe sunt sfinte și sfințitoare, ne sfințesc pe noi și harul Duhului Sfânt nu putem nu putem să-l primim din altă parte decât atunci când suntem prezenți în Biserică la sfintele slujbe.”

            Serile duhovnicești sunt organizate în cadrul cercurilor misionare din cadrul Protopopiatului II Iași fiind inițiate de către Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, cu sprijinul Părintelui Protopop Marius Daniel Profir și prin îndrumarea și colaborarea cu Părintele Misionar protopopesc al Protopopiatului II Iași, Neculai Dorneanu.

Citește alte articole despre: Protopopiatul II Iași, seară duhovnicească