Parohia „Sfinții trei Ierarhi” Podolenii de Jos, prin intermediul Părintelui Paroh Alexandru Stan, a găzduit evenimentul „ Seară duhovnicească” cu Taina Sfântului Maslu de obște în ziua de 26 martie la ora 15.00.
Evenimentul a debutat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de șapte preoți din Cercul misionar „Sf. Ier. Spiridon” și de la Parohia „Sfânta Treime” Covasna, comuna Costuleni, Iași.
Seara duhovnicească a fost introdusă de către Părintele Președinte de Cerc Andrei Iulian, plecând de la lumina din suflete, apoi către lumina pe care o dorim să vină în viața noastră, Hristos, Lumina lumii, și prezentându-l pe domnul conferențiar către credincioșii prezenți. Apoi, invitatul special al serii, domnul Dr. Bogdan Vlăduț Brânză, doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortododoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a rostit o cuvântare cu tema „Viețuirea în Lumina”.
Domnul Dr. Bogdan Vlăduț Brânză a vorbit despre lumină în perspectiva câtorva dintre sensurile cu care Biserica este obișnuită: lumina ca cea care întreține viața, lumina ca vedere, ca și cale pe care o parcurge în viață omul, apoi ca și cunoaștere, amintind de luminații care au primit Taina Botezului, ca și despre primele licăriri de lumină care au venit cu cuvintele creației: „Să fie Lumină!”, continuând cu Cuvântul Lumină, Hristos, Cel care ni-l descoperă pe Dumnezeu Tatăl: „De ce să vorbim despre viețuirea în lumină dacă altfel nu se poate? Nimic nu rezistă fără lumină, nici noi oamenii, nici plantele. (...) Viața este frumoasă în lumină! Popoarele ca trăiesc mai mult în lumină sunt mai bucuroase, mai vesele, de exemplu cei ce trăiesc în zona mediteraneeană. Dacă trupul se hrănește cu această lumină exterioară cu atât mai mult sufletul are nevoie de lumină. Și Izvorul luminii este același: eu sunt Lumina lumii, ne spune Hristos! (...)”
Conferențiarul a vorbit și despre momentul în care Lumina este umbrită de întuneric, atunci când intervine păcatul, căderea din viața noastră: „ Păcatul a făcut să rupă legătura dintre Dumnezeu și om. Și atunci când omul a căzut , s-a ridicat natura împotriva lui. Și nu l-a mai ascultat! Dar a venit Dumnezeu și ne-a arătat că, dacă suntem așa cum ne-a creat, fără de păcat, natura redevine ascultătoare omului. Și vă aduceți aminte când ni se arată în Sfânta Evanghelie cum Mântuitorul mergea pe apă, potolea furtunile, scotea demoni, învia morți, vindeca pe cei bolnavi. Așadar curăția și lipsa păcatului îi dăruiesc omului puterea cu care a fost înzestrat dintru început: aceea de a stăpâni toate!”
Serile duhovnicești sunt organizate în cadrul cercurilor misionare din cadrul Protopopiatului II Iași fiind inițiate de către Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, cu sprijinul Părintelui Protopop Marius Daniel Profir și prin îndrumarea și colaborarea cu Părintele Misionar protopopesc al Protopopiatului II Iași, Neculai Dorneanu.