La Parohia „Sfânta Treime” Covasna, Protopopiatul II Iași, s-a desfășurat duminică, 22 martie 2023, ora 16.00 o seară duhovnicească la care au participat 16 preoți și enoriași din cadrul Cercului misionar „Sfinții Voievozi” și din parohiile din împrejurimi. Invitat a fost Părintele Eugen Sebastian Teacu, preot paroh la Parohia „Sf. Ier. Nicolae” Ciurchi, care a prezentat tema „Vârstele vieții trupești și vârstele vieții duhovnicești”.
Seara duhovnicească a fost precedată de slujba sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite, Aghiazma mică și Taina sfântului Maslu.
A urmat apoi cuvântarea părintelui Eugen Sebastian Teacu care a condus pe cei prezenți către o retrospectivă a vieții, după cum se dezvoltă omul la nivel fizic și, în același timp la nivel sufletesc, accentuând partea de criză a vieții și soluția ieșirii din această tulburare a vieții: „Creșterea trupească a omului matur este în paralel cu creșterea pe care omul o dă propriilor prunci. Omul încearcă astfel să cuprindă viața aceasta în toate laturile ei. Înaintarea în vârstă însă poate duce la momente de criză pentru că omul este împărțit în atenția lui în mai multe direcții și uneori îi scapă de sub control câte ceva dacă nu are un ajutor pe măsură, dacă familia lui nu este sudată bine, dacă se întâmplă uneori să cadă în tot felul de ispite din mândrie, din răutate, din tot felul de păcate pe care nu le curate. Vorbim despre momentul în care el crește trupește, se desăvârșește în cele ale lumii, dar partea aceea sufletească pe care a început-o în pruncie, când depindea de altcineva rămâne neîngrijită. Și crizele înseamnă momente în care omul nu știe ce să aleagă și apar durerile și suferințele, apar certurile, apar despărțirile. E un moment în care omul se poate salva atunci dacă înțelege că viața și creșterea lui nu este numai rod al puterilor personale ci este și dar al lui Dumnezeu. Și dacă el știe prin omul lui Dumnezeu care e preotul sau duhovnicul său să facă această restabilire, această pace și această dezvăluire interioară a slăbiciunilor și chemare a harului lui Dumnezeu ca să poată să-și restaureze viața se reechilibrează și restul de viață până la momentul acela al vârstei înaintate, al înțelepciunii adunate din toate împrejurările vieții poate fi cu adevărat un dar. ”
Părintele conferențiar a reliefat apoi situația în care ajunge boala să pună stăpânire pe om: „Dacă omul nu se îngrijește în egală măsură și cu toată răspunderea de creșterea sufletească ajunge bolnav, ajunge neputincios. Boala înseamnă că în trupul lui omul nu mai poate atinge ceea ce Dumnezeu îi dăruiește ca dar, ca binecuvântare. Gustă dar nu are gust, încearcă să înțeleagă dar nu înțelege. Nu mai are deplinătate, nu mai are lumină. E ca o privire printr-un geam afumat. N-ai claritate, n-ai limpezimea vieții. Omul vede apoi din ceea ce nu a lucrat începe să privească cu durere propria lui vârstă și propria lui sănătate. Omul care ajunge în durere are o șansă imensă de la Dumnezeu să se însănătoșească: Spovedania, Împărtășania, Taina sfântului Maslu; deci Dumnezeu pune căi prin care să putem restabili viața noastră.(...) Puneți în inima voastră ceea ce este important. Nu există sănătatea trupului fără sănătatea sufletului, pentru că sufletul trebuie în primul rând vindecat. Să dea Dumnezeu pași ușori spre bucuria Învierii!”
La finalul cuvântului părintele Eugen Sebastian Teacu a mulțumit tuturor celor ce au înfrumusețat slujba, preoți și credincioși, felicitând și pe părintele paroh Constantin Timofte pentru împlinirea a douăzeci și unu de ani de slujire la parohia Covasna.
Părintele Florin Prisăcaru a invitat apoi pe cei prezenți la sfințirea bisericii din satul Todirel, comuna Bârnova în data de 21 mai anul acesta.
Serile duhovnicești sunt organizate în cadrul cercurilor misionare din cadrul Protopopiatului II Iași fiind inițiate de către Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, cu sprijinul Părintelui Protopop Marius Daniel Profir și prin îndrumarea și colaborarea cu Părintele Misionar protopopesc al Protopopiatului II Iași, Neculai Dorneanu.