La Parohia „Sf.Voievozi” Cozia, Protopopiatul II Iași, vineri la ora 16.00 s-a desfășurat seara duhovnicească cu tema „Cuvântul Crucii, puterea lui Dumnezeu” .
Invitat la acest eveniment a fost Părintele Protopop Marius Daniel Profir care a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la versetul I Cor.1,18 „Cuvântul Crucii este nebunie pentru cei ce pier, dar pentru noi cei care ne mântuim este puterea lui Dumnezeu. Părintele Protopop a vorbit despre invitația Mântuitorului de a fi sub Cruce și despre faptul că a-i urma lui presupune o renunțare la noi și a-i lăsa loc lui Dumnezeu să lucreze în viața noastră: „ Noi trebuie să fim foarte atenți la cuvintele noastre. Acestea pot fi tămăduitoare , să vindece inima omului sau pot să rănească. Cuvântul adevărat este acela care atunci când e rostit odihnește inima omului. Cuvântul crucii ce ar putea însemna? Cuvântul jertfelnic. Nu toți avem acest cuvânt, pentru că noi oamenii, ce facem? Coborâm la vorbe. Vorbim mult, rostim multe cuvinte fără valoare, fără efect în viața noastră, care nu așează pacea sau liniștea în inimile noastre. De la vorbe mai coborâm și ajungem la lozinci. Fiecare se situează la o înălțime pe care și-o asumă. Dacă vrea să ajungă duhovnicesc și vrea ajutorul lui Dumnezeu, tinde spre cele duhovnicești; dacă abandonează această dorință a sa, pe care fiecare dintre noi o voim, își lasă crucea sa, nu se leapădă de sine, nu se jerftfește, nu caută să împlinească voia lui Dumnezeu, încet încet dezertează omul de la ascultarea de Dumnezeu.”
Părintele protoiereu a accentuat și faptul că asumarea Crucii presupune a fi împreună cu Dumnezeu și a avea dragoste față de semeni: „Oare eu unde mă aflu în raport cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu ceea ce Dumnezeu așteaptă din partea mea, să fie împlinit în viața mea, pentru a rămâne împreună cu el? Aș aduce trei exemple din Pateric cu privire la asumarea Crucii spre care ne îndeamnă Mântuitorul. Ava Pamvo spune: Omul care are inimă poate să se mântuiască. Acest cuvânt subliniază o stare a omului care are inimă, care este inimos, care are dragoste față de ceilalți și față de Dumnezeu. Dragostea este cea care ne ajută să ne mântuim. (...)Un al doilea exemplu este despre „a nu îl judeca pe fratele tău”. Dumnezeu este singurul judecător care nu greșește. Și al treilea exemplu din Pateric este de la Ava Sisoe, în legătură cu ceea ce înseamnă să îți faci singur dreptate, să îl lăsăm pe Dumnezeu să-și împlinească voia prin ceea ce facem noi. Aceste trei sfaturi să le împlinim în această perioadă a Postului Mare.
Seara duhovnicească a fost organizată de către Părintele paroh Cătălin Robert Cojocaru și au participat preoți din cercul misionar aflat sub ocrotirea „Sfinților Voievozi” și din Cercul misionar „Sf.Ier.Spiridon”. Au fost oficiate Sfânta Liturghie a Darurilor, Acatist, Aghiazma și Sf.Maslu.