Comisia misionară a Protopopiatului II Iași s-a întrunit la Mănăstirea Miclăușeni

Viața parohiei Noiembrie 2, 2016

              Comisia Misionară a Protopopiatului II Iași s-a întrunit la Mănăstirea Miclăușeni în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie 2016 

Întâlnirea s-a desfășurat cu binecuvântarea și sprijinul IPS Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și al Protopopiatului II Iași.

S-a discutat activitatea misionară a protopopiatului și planul de acțiune misionară pentru anul 2017. Invitați la întrunire au fost P.Cuv. Arhim. Nicodim Petre, consilier la Sectorul Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală, P.C.Pr. inspector Bogdan Frăsilă, P.C.Pr. Marius Daniel Profir, protopop al Protopopiatului II Iași, P.C.Pr. Nicolae Dorneanu, misionar protopopesc, și coordonatorii cercurilor misionare din protopopiat.             

Părintele Nicolae Dorneanu, preot misionar protopopesc, a realizat o analiză detaliată a celor dezbătute în cadrul acestei întruniri într-un articol publicat în ziarul ”Lumina”:

”ÎNTÂLNIRE A COMISIEI MISIONARE A PROTOPOPIATULUI II IAŞI – CENTRUL CULTURAL – SOCIAL „SF. ILIE” MICLĂUŞENI

 

Lucrul în echipă este începutul unei reuşite sigure tocmai pentru că adună într-un singur buchet idealuri, opinii şi capacităţi diferite care,  tocmai prin consensul  lor, ajung să devină o realitate nouă şi puternică. Echipa dedicată este cea care dovedeşte prin hotărârile ei, devenite fapte, că are un cuget, o voinţă şi un braţ comun. Pentru a ajunge la o astfel de performanţă voinţa şi acţiunile celor care o alcătuiesc este absolut necesar să fie puse într-un acord ideatic şi faptic cât mai autentic. Toţi membrii echipei trebuie de la sine să fie convinşi că prezenţa lor acolo nu este rezultatul unui complex de împrejurări sau a unei obligaţii dincolo de  voinţa şi preocuprile lor, ci este chiar un act de devotament liber consimţit care, tocmai prin aceasta, îi valorizează, îi onorează şi, în cele din urmă, transformă persoana dintr-una de sine în cea care se oferă spre a-şi sprijini aproapele.

Închegarea unei echipe viabile nu se poate face fără ca fiecare membru al ei să înţeleagă şi să accepte scopurile pentru care se alătură celor de lângă el în vederea împlinirii unui obiectiv comun. Lucrul eficient al unei echipe viabile nu poate fi înregistrat şi nu poate fi deplin dacă săvârşitorii nu vor parcurge o cale comună de iniţiere, astfel încât să fie formată cadenţa necesară unui parcurs în ritm egal al cărui rezultat final să aibă valoare perenă. Pentru toate acestea – şi nu numai – formarea unei echipe nu constă doar în a aduna oameni împreună ci, mai ales, în a-i face să aibă aceleaşi idealuri şi acelaşi mod de a acţiona pentru împlinirea lor – totul într-o stare liberă şi deplin asumată de fiecare actant în parte.

Echipa se poate constitui în câteva zile ca entitate dar are nevoie de luni şi chiar ani ca să dobândească propria identitate, forţă, viziune şi acţiune comună. Toate acestea sunt, însă, uşor de depăşit dacă, în mijlocul celor care sunt adunaţi,  liderul grupului va oferi exemplul propriu şi va accepta sugestiile şi harismele celor care-l înconjoară şi sprijină.

Când este vorba, însă, de o echipă misionară a Bisericii înţelegem de ce unitatea ei este uşor de garantat - tocmai pentru că liderul şi, în mod paradoxal, scopul existenţei ei este Mântuitorul Iisus Hristos în Care toţi cred şi faţă de Care toţi se supun. O echipă misionară creştină îl are mijlocul ei pe Dumnezeu, Cel care uneşte, Care dă puterea şi Care dă siguranţa că orice se va săvârşit în numele şi potrivit voii Lui va fi de folos şi la timp. Am precizat acestea pentru că subiectul pe care-l tratăm nu se referă la alcătuirea unei echipe, nici la motivarea ei, ci la întâlnirea unei echipe misionare creştine alcătuită din preoţi dedicaţi slujirii lui Dumnezeu şi credincioşilor Săi. Este vorba de echipa misionară a Protopopiatului II Iaşi care, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, s-a întâlnit într-o şedinţă de lucru în zilele de  31 octombrie şi 1 noiembrie a.c. la Centrul cultural- social „Sf. Ilie” de la Miclăuşeni.

Alcătuită de drept din preşedinţii de cerc pastoral, prezidată de părintele protopop secondat de misionarul protopopesc, cu posibilitatea de a avea parteneri părinţi reprezentanţi ai diferitelor responsabilităţi din protopopiat, comisia sau echipa misionară a unui protopopiat reprezintă un motor pus la dispoziţia preoţilor pentru ca aceştia să-l folosească în parohiile lor pentru dezvoltarea a  unor proiecte cu caracter misionar şi pastoral menite să sporească viaţa duhovnicească a credincioşilor, să încurajeze şi să faciliteze activităţile cu tinerii, să respingă atacurile eterodocşilor şi să ofere  sprijin pentru ca credincioşii laici să devină ei înşişi misionari ai Bisericii Ortodoxe.

Scopul întâlnirii de la Miclăuşeni a comisiei misionare a Protopopiatului II Iaşi a fost acela de a propune şi discuta un calendar al acţiunilor misionare şi pastorale în protopopiat pentru anul 2017 - lucru considerat necesar pentru o dorită reuşită. Pentru ca proiectele prognozate să fie realiste preoţii prezenţi au plecat în construirea şi discutarea lor de la realităţile din parohii dar au avut ca suport şi sfaturile şi viziunea de ansamblu prezentată de Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei,  şi  opiniile Părintelui Bogdan Frăsilă, Inspector eparhial al aceluiaşi sector, care au avut bunăvoinţa de a fi alături de participanţi.

În urma discuţiilor cei prezenţi s-au oprit asupra următoarelor aspecte principale care vor fi propuse pentru a alcătui calendarul activităţilor misionare pentru anul 2017 în Protopopiatul II Iaşi: slujbe misionare, conferinţe pe teme misionare, activităţi cu tinerii, sesiuni şi călătorii de formare şi informare misionară a preoţilor. În încheiere, evaluarea întâlnirii a fost făcută de Părintele Protopop Marius Daniel Profir, preşedintele comisiei misionare a Protopopiatului II Iaşi, care a subliniat faptul că orice activitate misionară desfăşurată trebuie să fie un mijloc de întărire a credinţei enoriaşilor pe care-i păstorim, de sporire a conştiinţei lor misionare şi de pregătire pentru ca ei să apere şi să mărturisească credinţa ortodoxă atât faţă de eterodocşi cât şi înaintea celor care sunt influenţaţi de lumea din ce în ce mai secularizată în care trăim.

Mulţumind Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pentru binecuvântarea şi sprijinul acordat, preoţii din comisia misionară a Protopopiatului II Iaşi, întrunită în sedinţă de lucru la Centrul cultural-social „Sf. Ilie” de la Miclăuşeni, se roagă ca Dumnezeu cel în Treime slăvit şi mărturisit să-i inspire şi să le poarte paşii pentru ca toate proiectele propuse pentru anul 2017 să devină realitate spre întărirea în credinţă a poporului dreptmăritor, spre dinamizarea lucrării laicilor în Biserică şi spre sprijinirea preoţilor harnici care doresc să dezvolte în parohiile lor programe misionare utile şi îndrăzneţe.

 

Pr. Neculai Dorneanu