În data de marți 19 noiembrie, în cursul amiezei, în cadrul Parohiei „Duminica Tuturor Sfinților ” Bazga, s-a desfășurat o cateheză demonstrativă.
Participanți la această lecție de învățătură ortodoxă au fost mai mulți enoriași din Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” Bazga și doamna Prof. Aurora Enache, împreună cu câțiva tineri voluntari. Invitați la cateheză au fost Părintele Marius Daniel Profir, Protopop al Protopopiatului II Iași, părintele Vornicu Iulian, responsabil cu cateheza în cadrul protopopiatului și mai mulți preoți din cadrul Cercului misionar condus de Pr. președinte Cojocaru Cătălin Robert și din vecinătate.
Pr. paroh Bărbieru Teodor a ales o tematică în acord cu ”Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” declarat anul acesta în cadrul Bisericii Ortodoxe Române: „Boala și îngrijirea bolnavului”. Ca punct de plecare a fost versetul din Sfânta Evanghelie după Luca cap.5, versetele 31-32 „Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăință pe cei neprihăniți ci pe cei păcătoși”. Cateheza a început cu o rememorare a activităților de îngrijire a bolnavilor din Unitatea socio-medicală din Răducăneni, desfășurate de părintele paroh împreună cu copiii din parohie, exprimând sentimente și învățăminte desprinse din întâlnirea reală cu vârstnicii internați. A urmat apoi prezentarea teoretică a temei, argumentând din Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți, corelând teoria cu exemple practice concludente, respectând momente logico-psihologice ale învățării, asociind, generalizând și recapitulând în așa fel încât cei prezenți să fie implicați în acest act educațional. Credincioșii prezenți au intervenit cu prezentarea unor experiențe personale care au exprimat aplicarea celor expuse de părintele Teodor.
Spre finalul catehezei doamna Prof. Aurora Enache a vorbit despre experiența suferinței, indiferent de vârstă, accentuând pe faptul că voluntariatul se bazează pe experiență personală și bucurie pe care o simți când ești util și te încarci de la binele făcut. „Pentru un om aflat în suferință este o bucurie să fii lângă el, să fii prezent! Sigurătatea se simte mai mult decât boala, mai mult decât foamea. De aceea noi aduceam bucurie celor de la Unitatea socio-medicală din Răducăneni. Am văzut cum s-au transformat copiii care au venit la vârstincii de acolo, i-au văzut și s-au transformat ei înșiși. A fi împreună cu cineva înseamnă a fi sută la sută, dar nu e obligatoriu să reușești totodeauna. Mai importantă ca orice în acele momente era prezența mea acolo, lângă cei care simțeau singuri”.
Părintele Protopop Marius Daniel Profir a prezentat câteva considerații concluzive: „O cateheză este reușită dacă face loc la o altă cateheză! Ne-am întâlnit, am discutat, am descoperit valențe noi, noi trăiri experiențe, gânduri. Toate acestea ne invită să ne mai întâlnim odată pentru a merge mai departe și a aborda și alte teme, alte trăiri, alte experiențe.”
Catehezele demonstrative se organizează în fiecare an în diverse parohii din cadrul Protopopiatului II Iași, prin îndrumarea Sectorului de învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a Părintelui Protopop Marius Daniel Profir și a părintelui Vornicu Iulian, responsabil cu cateheza în cadrul protopopiatului.