În data de 8 martie, în cadrul Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului II Iași al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a desfășurat proiectul social filantropic și educațional intitulat „Un mucenic și o lalea pentru bunicuța ta!”.
Proiectul reprezintă o inițiativă a studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, anul II, împreună cu membrii Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială din Iași, în parteneriat cu Centrul de zi de Asistență și Recuperare pentru Persoanele Vârstnice, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv al Protopopiatului II Iași. Proiectul a fost conceput și concretizat în cadrul orelor de practică desfășurate sub îndrumarea maicii lect. univ. dr. Polixenia Nistor și coordonarea doamnei asistent social Brînză-Abunei Ionela, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.
Deschiderea evenimentului a fost făcută de către Preacucernicul părintele protopop Marius Daniel Profir, al Protopopiatului II Iași, care a vorbit despre importanța comunicării și a comuniunii, menționând că „nu suntem singuri, ne avem unii pe alții”, având ca model de femeie creștină pe Maica Domnului.
Scopul acestui proiect a fost acela de a încuraja dialogul intergenerațional. În cadrul proiectului studenții au prezentat reflecții cu privire la rolul bunicilor în viața nepoților și au pregătit un program artistic care a cuprins interpretarea unor cântece și recitare de poezie. Programul artistic prezentat a stârnit emoție în inimile celor prezenți și amintiri frumoase din diferite perioade ale vieții lor. La finalul evenimentului, studenții au oferit beneficiarilor Centrului de Ziua Internațională a Femeii un simbolic constând într-o lalea, un acatist al Acoperământul Maicii Domnului și un mucenic. Însă cel mai frumos dar l-a constituit pentru toți și pentru toate, prezența lor acolo!
De asemenea, studenții au oferit centrului un dar constând într-un tablou pictat - portret al unei bunicuțe - realizat de către talentata studentă Andreea Ionică, care, cu emoție, a afirmat: Cine nu are un bătrân, să-și cumpere. Când ești mic nu dai foarte multă importanță acestui citat, dar cu cât crești realizezi cât de important e un bunic, o bunică. În tabloul pe care l-am pictat, am dorit să reprezint o bunicuță, așa cum mi-o aduc aminte eu pe bunica mea, din anii copilăriei. Ea, a fost cea care mi-a luminat cărarea vieții, care m-a îndrumat spre cele bune și folositoare, atât pentru trup, cât și pentru suflet. Ea pentru mine e o icoana vie, de asta am și ales să desenez raze în jurul bunicuței, simbolizând luminarea cărări mele. În reprezentarea bunicuței în tablou am surprins-o ținând în mână un mucenic și o lalea, ilustrând astfel proiectul nostru «Un mucenic și o lalea pentru bunicuța ta», în care am regăsit imaginea bunicii mele, care făcea mucenici în fiecare an! Mereu când mă duceam la ea, îi ofeream câte o floare, de exemplu: o lalea, un ghiocel, iar ea dădea un mucenic!.
Pentru o clipă, acolo, la centru, beneficiarele centrului au uitat de toate: de greu, de rău, de pandemie, de război. La plecare, și-au întins mâinile către studenți, însă nu a disperare, ci a iubire. Suntem cu ei, rămânem cu ei: în inimă, în gând, în faptă și-n cuvânt aici și acum, până dincolo de toate, până-n veșnicie.
„Activitățile din cadrul proiectului au vizat latura afectivă, dar și pe cea de comunicare, comuniune în gând și în rugăciune”
Membrii Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială din Iași, studenți în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași, și-au propus continuarea dialogului intergenerațional și promovarea profesiei de asistent social teolog în societate printr-un proiect menit să promoveze spiritul comunitar. Sub binecuvântarea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, patronul asociației, părintele săracilor, omul care a schimbat un oraș prin dragoste și bunătat, activitatea și-a propus continuarea dialogului intergenerațional. Activitățile din cadrul proiectului au vizat latura afectivă, dar și pe cea de comunicare, comuniune în gând și în rugăciune. Ne propunem ca pe viitor să întărim aceste proiecte intergeneraționale, a declarat Axinte Petronela, vicepreședinte al Asociației S.A.T.O.A.S.
Activitatea din cadrul proiectului a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit de asistentul social Ionela Brînză-Abunei, coordonatorul Centrului de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” și președinte al Asociației S.A.T.O.A.S. La finalul evenimentul domnia sa le-a adresat un cuvânt de mulțumire studenților: Vă mulțumim pentru că ați dat viață unui proiect care a fost conceput și concretizat în cadrul orelor de practică, ceea ce îmi confirmă faptul că vă înțelegeți misiunea și vocația de asistent social. Cred cu tărie că ortodoxia conține toate resorturile schimbării sociale, de noi depinde să schimbăm medii și comunității prin asumare și responsabilitate socială. Acest eveniment a avut un impact deosebit asupra beneficiarelor. Tuturor ne este inima plină de frumos, de pace, de dragoste, de dor, de recunoștință. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea am trăit astăzi și aducem mulțumire Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv pentru mijlocirea în realizarea acestui eveniment.
Cei care doresc să susțină activitățile Centrului pot contribui donând bani în contul: RO36CECEB00030RON0823647 sau produse alimentare la sediul din strada Ion Neculce, nr. 36, Iași. Pentru mai multe informații, puteți suna la numărul de telefon 0753597177. (Ana Focsa, student anul II Asistență socială - Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași)
Foto și text: https://doxologia.ro/un-mucenic-o-lalea-pentru-bunicuta-ta