Slujbă arhierească și hirotonie de nou preot paroh în Parohia „Sf.Ap.Toma”, satul Roșu, comuna Răducăneni, Protopopiatul II Iași

Evenimente August 3, 2023

                     În dimineața zilei de joi, 3 august,  la Biserica Parohiei Sf.Apostol Toma din satul Roșu, comuna Răducăneni, Protopopiatul II Iași, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor,  a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit ca nou preot al acestei comunități pe Răducu-Vlad Marin. 

           La slujba sfintei Liturghii au participat un sobor de unsprezece preoți din care au făcut parte Pc. Pr. Protopop Marius Daniel Profir, Pc. Pr. Insp. Răzvan Aonofriesei, Pc. Pr. Radu Brânză, coordonator al departamentului Pro-Vita din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, precum și Pc. Pr. Gabriel-Mihai Bucatariu, care a păstorit parohia până în prezent. La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de învățătură  în care reliefat importanța slujbei hirotoniei atât pentru preotul nou hirotonit cât și pentru credincioși: ” Slujba hirotoniei presupune această punere a mâinilor și pentru aceasta cel care devine preot sărută mâna arhiereului. După aceasta credincioșii sărută mâna preotului pentru că prin mâna lui se lucrează Tainele lui Hristos în Biserică. Prin mâna preotului primești Sfânta Împărtășanie, prin mâna preotului primești harul iertării păcatelor pe care nu-l putem primi decât în Biserică fiindcă numai Bunul Dumnezeu poate să împlinească această taină. Prețul de răscumpărare a păcatelor noastre până la sfârșitul lumii rămân scumpul Trup și Sânge pe care le aducem ca jertfă și ca simbol al Legământului pe care noi creștinii îl avem cu Dumnezeu. De aceea și mărturisim în Crez un Botez întru iertarea păcatelor, pentru că fiecare botez al nostru este un legământ între noi înșine și Domnul.”

         Preasfințitul Părinte episcop a subliniat apoi sensul primirii tainei preoției ca legământ făcut cu Dumnezeu ca și cel al mucenicilor:

 ”Hirotonia este un legământ pe care noul preot îl face pentru toată viața lui pentru că noul preot nu încetează a deveni preot când devine neputincios și dacă altcineva va lua parohia după dânsul. El va continua să slujească până la sfârșitul vieții sale pentru că lucrarea preoției va rămâne în el până la capătul vieții și ne rugăm ca să rămână statornic în credință și în ceea ce a primit astăzi, înmulțind talantul pe care l-a primit.  De aceea am cântat în altar troparul Sfinților mucenici, fiindcă mucenicii sunt cei care și- au dus până la capăt mărturia credinței. Fața morții este înspăimântătoare  pentru om. Sunt unii oameni slabi care se tem și care își pun la îndoială însăși credința lor și toate valorile vieții. Sunt însă și oameni puternici care nu se tem în fața morții. Sfântul Ștefan, întâiul mucenic, al cărui martiraj este descris în Faptele Apostolilor, vedem nu doar că e neînfricat, ci chipul lui se umple de lumină dumnezeiască încât nu puteau priveau la fața lui. Lui i se descoperă taina Sfintei Treimi pentru că îl vede pe Hristos stând de-a dreapta Tatălui. Această pildă este pusă înaintea preotului atunci când se cântă troparul sfinților mucenici. El înconjoară apoi Sfânta Masă arătând că centrul vieții sale va fi Hristos cel prezent în Sfânta Împărtășanie și Sfânta Evanghelie.

            De asemenea Preasfinția Sa a arătat că în parohie preotul cu familia lui va face parte, împreună cu credincioșii păstoriți dintr-o familie duhovnicească mai mare: „Este o lucrare grea pentru că inima preotului trebuie să cuprindă înăuntru nu doar pe soție, nu doar pe fiice, nu doar pe cei ce se vor naște, ci întreaga familie duhovnicească care sunt credincioșii. În același timp rugăciunea trebuie să fie o rugăciune împreună. Și dumneavoastră să vă rugați pentru el, să-i cinstiți pe preot și preoteasă, pentru ca în această unire să se împlinească cuvântul proorocului care zice: Acolo unde  este unire acolo aduce Dumnezeu pacea și binecuvântarea!”

            Părintele nou hirotonit, Răducu-Vlad Marin s-a adresat apoi către enoriașii prezenți: „Iubită familie, și când spun familie, mă refer la cea mare, parohia, pentru că vom fi parte din  rândul frățiilor voastre. Atunci când am ales parohia am vorbit cu preoții care au slujit înainte, Părintele Valentin și Părintele Gabriel care v-au lăudat. Într-o săptămână, am reușit împreună să ne organizăm și vreau să vă mulțumesc frățiilor voastre și îmi doresc să continuăm ceea ce înaintașii noștri au început. Familia mea ați cunoscut-o; vă mulțumesc și mă rog Bunului Dumnezeu ca tot ceea ce vom face de acum înainte să fie spre mântuirea sufletelor noastre și spre dobândirea Împărăției în veci Amin!”

Pr. Iulian Andrei

        

 

Citește alte articole despre: Protopopiatul II Iași, Parohia Roșu, Hirotonie