Sf.Maslu și seară duhovnicească la Parohia „Sf.Ier.Nicolae” Bohotin, Protopopiatul II Iași

Evenimente Martie 19, 2023

        La Parohia „Sf.Ier.Nicolae” Bohotin, Protopopiatul II Iași, duminică,18 martie, la ora 15.00 s-a desfășurat seara duhovnicească cu tema „Credință și iertare, sensurile împlinirii tainei Crucii.”

        Evenimentul l-a avut ca invitat pe părintele Mihai Zvorîște, inspector în cadrul sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.  Părintele a început cuvântul de învățătură reliefând importanța credinței și iertării ca sensuri ale tainei Sfintei Cruci: „Sunt două teme mari întâlnite în duminicile Postului Mare: tema credinței, deoarece, cum spune Sf.Ap.Iuda, credința s-a dat odată pentru totdeauna, și Sf Ap.Pavel în epistola către evrei, capitolul 11,1  <<Credința este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.>> Iar a doua temă este iertarea. Hristos primește pătimi înfricoșătoare, spre Înviere și spre a ne ierta pe noi și a fi răscumpărați prin sângele cel dumnezeiesc. (..) Pentru a iertarea noastră a fost nevoie ca Dumnezeu să moară, pentru a ne împăca pe noi cei care am ieșit de bunăvoie din Raiul ascultării de Dumnezeu. Noi înșine am ales să nu ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și am fost dați afară din Rai. Și pentru a împlini această iertare, pentru noi,  Dumnezeu se înomenește, moare dar înviază pentru noi spre a împlini taina iertării. Dacă noi am ierta cu adevărat am înțelege că suntem iertați, dacă noi am iubi cu adevărat am înțelege cât de mult ne iubește pe noi Dumnezeu pe fiecare și pe toți laolaltă; pentru că asta este și taina Crucii.”

       Cuvântul părintelui a accentuat apoi importanța pe care o are semnul Crucii pentru întreaga creație ca taină a iubirii: „În inima postului a rânduit Biserica cinstirea celei pe care s-a răstignit pentru iertarea și răscumpărarea noastră Fiul lui Dumnezeu, Unul născut. Aceasta se face pentru că Sfânta Cruce este osia întregului univers, prin care cerul și pământul s-au sărutat. Cum spune în psalmi: adevărul și dreptatea s-au sărutat!. Cum? Prin semnul Sfintei Cruci, Crucea asumată de mântuitorul nostru Iisus Hristos care nu este altceva decât libertatea lui Dumnezeu de a alege să ne răscumpere. Este iubirea cu care Dumnezeu ne iubește veșnic până la sfârșitul veacurilor. Ea este taina iubirii Domnului nostru Iisus Hristos prin care a biruit iadul, întunericul nostru, întunericul întregii lumi, ca pe noi să ne reașeze în Raiul desfătării.”

             Mergând spre sensurile teologice ale cuvântului a ierta, părintele face apoi o teologie a unirii în gând și loc a celor care sunt uniți prin credință și iubire: „Termenul grecesc pentru a ierta este sinhoreo, care înseamnă „a locui împreună”, „a fi împreună”.  Ați văzut nu de puține ori că atunci când doi oameni se ceartă își întorc spatele unul altuia, unul o ia într-o parte și unul merge în cealaltă parte. Nu mai sunt în același loc. (...) Ori când spui că ierți ești sinhoreo, ești în același loc, te aduni în comuniune. Diavolul caută întotdeauna să dezbine, să împartă, să îndepărteze ori Dumnezeu caută să adune. Tocmai de aceea Dumnezeu este iubire, este recunoștință, este iertare. El adună pe oameni împreună. La fel cum spui signomi, sin adică împreună și gnomi adică același gând. Deci când ierți pe cineva ești în același loc și în același gând cu el. Ca noi să fim iertați de Dumnezeu trebuie să fim în comuniune cu El în aceeași Biserică, să fim în același gând cu el. Să avem gândul lui Dumnezeu în noi prin citirea Sfintelor Scripturi, prin spovedanie, prin împărtășanie, dar mai ales prin participarea la sfânta și dumnezeiasca Liturghie.”

          După cuvântul rostit de părintele Inspector, Părintele Teodor Bărbieriu, preot paroh la Parohia Bazga și principal organizator al activităților Pro-Vita în zona Răducăneni, a făcut invitație către credincioșii prezenți pentru a participa la „Marșul pentru viață” organizat la Răducăneni și a amintit de revista „Vestea Bună” pe care doamna Elena Olaru o realizează cu sprijinul parohiilor din Răducăneni  și din apropiere, precum și a unor oameni de bine.

            Participanți la oficierea slujbei Aghiezmei și a Tainei Sfântului Maslu au fost un număr de zece preoți din Cercurile misionare „Sf. Ier. Spiridon” și „Sfinții Voievozi”.

          Serile duhovnicești sunt organizate în cadrul cercurilor misionare din cadrul Protopopiatului II Iași cu sprijinul Părintelui Protopop Marius Daniel Profir și prin îndrumarea și colaborarea cu Părintele Misionar protopopesc al Protopopiatului II Iași, Neculai Dorneanu.

Citește alte articole despre: Protopopiatul II Iași, seară duhovnicească