Final de proiect european transfrontalier în Protopopiatul II Iași

Evenimente Ianuarie 15, 2022

De la începutul său, proiectul transfrontalier „„Educație pentru dezvoltare și perfecționare în domeniile de creație și producție pe cele două maluri ale Prutului / Education for the development of refinement in creative and productive fields on both sides of the Prut”2SOFT1.1/187 s-a desfășurat creând multă speranță și dorință de întâlnire.

               Chiar dacă întâlnirea față în față a rămas la nivelul de deziderat, au fost schimburi de experiență și un festival care au creat măcar bucuria de a ne vedea și de a arăta că avem de învățat multe unii de la alții, precum și de a crea posibilități de a colabora și pe viitor. Am beneficiat de binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de sprijinul Părintelui Protopop al Protopopiatului II Iași, Părintele Marius Daniel Profir, precum și de experiența și sfaturile și ajutorul consistent și constant al Părintelui Director executiv la Fundației Solidaritate și Speranță, Părintele Mihai Eduard Doroșincă. Am colaborat cu drag cu Fundația „Solidaritate și Speranță” din Iași, leaderul de proiect, prin intermediul domnului Avocat Leonard Deloiu, un colaborator cu experiență, ce nu cunoaște cuvintele „Nu se poate!”; de asemenea, am avut activități în comun cu Asociația Obștească „Soarta” din Soroca prin doamna Asia Răilean, o doamnă blândă, dar cu un cuvânt plin de experiență,  cu dragoste de tradiții românești. Am schimbat experiență și cu Asociația Umanitară „Filantropia Creștină” din Orhei prin Părintele Sergiu Aga, un bun organizator, un maestru al cuvintelor dar și un adept al implinirii lor.  În felul acesta s-a putut derula prin fonduri europene Proiectul transfrontalier „Educație pentru dezvoltare și perfecționare în domeniile de creație și producție pe cele două maluri ale Prutului / Education for the development of refinement in creative and productive fields on both sides of the Prut” 2 SOFT 1.1/187 în anul 2021.

        Gazde ale incubatoarelor au fost: Fundația „Solidaritate și Speranță” din Iași, colaborând cu domnul Leonard Deloiu pentru dezvoltarea incubatorului de sănătate,  Parohia „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”Iași prin Părintele paroh Mihai Eduard Doroșincă, pentru incubatorul de muzică, Parohia „Sfânta Mahramă și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași prin Părintele  paroh Neculai Dorneanu pentru incubatorul de IT, Parohia „Sf.Mare Mc.Dimitrie”Comarna de Sus prin Părintele paroh Alexandru George Hurjui pentru incubatorul de croitorie  și, Liceul „Lascăr Rosetti” din Răducăneni prin doamna Director Liliana Carp pentru incubatorul de literatură. Așadar 100 de copii și tineri au participat la 5 incubatoare din partea Protopiatului II Iași. Incubatoarele desfășurate au fost: de literatură, de muzică, de IT, de croitorie și de sănătate, având ca experți pe doamna Prof. Alina Andrei la literatură, doamna Dr. Daniela Doroșincă și doamna Ioana Andreea Avram la muzică, doamna medic Camelia Lidia Covaliu la sănătate, doamna Cătălina Nechita la croitorie și domnul George Barb la IT. În comisia de organizare am ascultat de sfaturile Părintelui Protopop al protopopiatului II Iași Marius Daniel Profir, și am fost manageriați financiar de Părintele Economist Ilie Caraghiaur.

          Condițiile de restricție, create de pandemie, au fost cele care au reprezentat nu doar niște riscuri, ci și niște oportunități. Am folosit online-ul și tehnica pusă la dispoziție cu ajutorul acestui proiect pentru a crea punți, și am apropiat pe cei de la distanță. A fost la început un entuziasm care apoi s-a transformat în seriozitate și urmărirea unor obiective în ciuda restricțiilor. Rămâne aceeași dorință de a ne vedea, pe care, așa cum spuneau și doamna Asia Răilean și Părintele Sergiu Aga, sperăm că se va concretiza, până la urmă, chiar și în afara proiectului. Mai rămâne însă ceva: Participanții la acest proiect au rămas cu experiența, cunoștințele dobândite la fiecare dintre ateliere, dar și cu relațiile de afecțiune dezvoltate cu  experții. Mă uitam încă de la început cum se strângeau, mai ales cei mai mici, lângă fiecare expert bucurându-se de metode active și jocuri care le bucurau sufletul. A fost greu și să formăm un hub, o colaborare între toate incubatoarele. Am apelat însă la poveste. Am spus la fiecare incubator povestea celorlalți și s-au încurajat unii pe alții. Lucrurile care au mers la unii au devenit astfel povești de succes pentru ceilalți, și micile provocări, au găsit astfel rezolvare la celelalte incubatoare. Am văzut copilași, mai ales, care silabiseau sau nu știau încă să împungă cu acul, dar aveau dorința de a se dezvolta, de a învăța. Și au reușit! Pe de altă parte mulți participanți la incubatoare au descoperit că pot face multe și că ce au învățat pot să arate și altora și să fie mândri de ceea ce au făcut. Schimburile de experiență și „Festivalul bunului gust și al educației” au arătat încrederea pe care au căpătat-o toți participanții incubatoarelor și noi am fost mândri să fim alături de ei!

              Un alt aspect în cadrul acestui proiect a fost însă și bucuria de a vedea cum s-au pregătit cei din Republica Moldova. Au depășit cu mult așteptările! Deși știam că sunteți pregătiți, serioși și că vă gândiți din punct de vedere practic să reușească acest proiect pe toate planurile, am văzut cu mult mai mult. Nu au fost doar vorbe, ci și lucruri din care cei din incubatoarele din România au putut învăța și chiar visa să poată dacă nu să facă măcar să învețe ceva nou! Roboți, senzori, experiență în informatică, aplicații ușor de folosit și ieftine, mașini de brodat și cusut performante folosite ca niște profesioniști de tineri, dorință de comunicare și atașament de tradiții au avut cei de la literatură și muzică, precum și cei de la gătit cu rețetele lor tradiționale. Acestea au fost cele mai vizibile, dar cu fiecare incubator am putut comunica, chiar dacă doar la nivel virtual, online.

             Ca și concluzie:  a meritat experiența și noi înșine am devenit mai bogați cunoscând persoane minunate! Ne propunem să ducem pe mai departe cele începute beneficiind de echipamentele și experiența dobândite! Mulțumim din suflet tuturor celor implicați!

Pr. Iulian Andrei